Кухнята – сърцето на дома

Кухнята е едно от най-уютните местенца в един дом. В нея се създават не само безброй вкуснотии, но и хиляди спомени, които успяват да ни стоплят. Затова е хубаво обзавеждането ѝ да бъде максимално функционално и удобно за работа.

Снимка на StockSnap от Pixabay

Основното, с което трябва да се съобразим е помещението и пространството. Има за и против има както за отделената кухня, така и за кухненския бокс в дневната:

  • Миризмите при готвене – ясно е, че отделената кухня е по-практична в това отношение.
  • Изолиране при готвене – много домакини предпочитат отворената кухня именно защото не искат да стоят изолирани от гостите си, докато готвят. Освен това може да бъде доста забавно да поканите гостите да ви помогнат. От друга страна казват, че не трябва да се вижда какво става в кухнята – ясно е в такъв случай коя ще надделее.
  • Интериор – ако кухнята е част от всекидневната, тогава е добре да съобразите интериора ѝ. Цветове, които си отиват, стил, декорация.
Снимка на Jesse Bridgewater от Pixabay 

Относно цветовете и стиловете има огромно разнообразие и ще се убедите в това както в магазинната мрежа, така и в различните списания, форуми, групи в социалните мрежи. Съветваме ви да разгледате добре преди да пристъпите към закупуване. Популярни са т. нар. селски кухни, които се отличават с много шкафчета и чекмеджета. Все по-предпочитан е стилът „направи си сам“ – дървени щайги вместо рафтчета, стари бутилки и буркани като част от декорацията, реставрирани плоскости за плотове и т.н. Има невероятни идеи, единственото, което ви трябва е време и въображение.

Ретро кухните също не са за пренебрегване. Залага се на контраст в цветовете на мебелите и стените, като се избягват много декорации, за да се акцентира на самото дърво.

Снимка на BUMIPUTRA от Pixabay 

Ако изберете по-неутрални цветове – сиво, черно, бяло, бежово, естествено дърво, ще може може да се използват ярките и смели жълто, зелено, синьо, тюркоазено, оранжево. С промяната на тези малки детайли може да промените цялостната атмосфера на кухнята. Така че не пренебрегвайте избора на кухненски кърпи, ръкохватките и т.н.

Снимка на Stefano Ferrario от Pixabay 

Относно електроуредите, продължават да са предпочитани вградените. Интересни са ретро уредите, които съчетават модерните технологии с ретро формите. Всичко зависи от личната ви представа, най-важното е да ви е удобно и практично.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Call Now Button