Имате малко жилище – имате всичко

Малкото жилище: уютно и функционално. Мисията възможна!

Строителството в страната се разраства непрекъснато. Само за последното тримесечие на 2019 г.  има издадени над 1500 строителни разрешения.

Повечето инвестиции са съсредоточени в столицата и големите градове, което се отразява и на начина на изграждане на сградите. А търсенето е насочено към по-малки и компактни жилища. Ако и вие сте се насочили към такъв дом, но се колебаете за обзавеждането, ви предлагаме няколко идеи, с които да оползотворите максимално пространството.

  1. Цветовата гама и светлината: Боядисайте по-малките помещения в меки и светли цветове.

Чудесен начин да вкараме „естествена“ светлина в малкото помещение е с помощта на светлите, меки и пастелни цветове. Прасковено, млечно зелено, бледожълто,  „мляко с кафе“ – изборът е ваш и зависи от предпочитанията ви и останалото обзавеждане и стил.

Разбира се, най-добрият начин за осветяване на помещението е с наличието на прозорци. Не ги покривайте с тежки и плътни завеси. Заложете на ефирни материи, които освен че ще пропускат слънчеви лъчи, ще създадат уютна и елегантна атмосфера. Добра алтернатива на завесите са вертикалните щори. Предлагат се в богата цветова гама и материи.

цвят на стените в малко жилище

Снимка на ErikaWittlieb от Pixabay 

В случай че в стаята липсват големи прозорци, които да допускат светлина в помещението, предлагаме да заложите на огледалата. Това е готин трик, който може да използвате, за да замаскирате малкото пространство. Огледалата не само отразяват светлина, но създават оптичната илюзия за по-голяма стая. Освен това, огледалата могат да направят стаята по-красива.

В магазините за обзавеждане или при набиращите популярност hand-made работилници може да откриете страхотни декоративни огледала. Те се превръщат в истинско произведение на изкуството и заместват успешно картините на стената. Комбинацията на големи и малки огледала освен практично е и модерно. А дизайнерите залагат и на интересните огледални форми.

  1. Обзавеждането в кухнята

Кухнята е едно от най-уютните помещения в един дом. В нея се влагат и най-много усилия при обзавеждането. Без значение дали готвите всекидневно, или предпочитате кухненските съдове да са аксесоар в помещението, изборът на точното обзавеждане е от голяма важност. Особено при по-малките кухни.

Снимка на Michael Gaida от Pixabay 

Поставете висящ държач за съдове в кухнята. Изработени от различни материали, цветове и размери ни дават свобода при избора. Поставете един над мивката или го закачете под шкафа над кухненския плот. Използвайте ги не само за отцеждане на мокрите съдове, но и за постоянни поставки.

Използвайте „закачалки“ за тенджерите и тиганите, като ги превърнете и в част от декорацията. Имате чаши за вино, шампанско или мартини със столче? Красиво и елегантно изглеждат висящите поставки за окачване на чаши.

Ако не харесвате стандартния метален сив нюанс, заложете на месинговите или бронзови материали.

  1. Подовете са също толкова важни, колкото и стените

Изборът на подова настилка е от значение за цялостния интериор. Ако стените са в светли тонове, може да се спрете на тъмен под – за контраст. При избора на материал също трябва да обърнем внимание в кое помещение ще се сложи. Плочките са отличен избор за кухнята, но не са сред предпочитаните настилки за дневната, заради „студенината“, която излъчват. Паркетите и дюшеметата, от друга страна, са отличен избор както за хола, така и за спалнята и детската. Твърдата дървесина е идеална за подовете, които да изглеждат красиво и да не изискват много усилия за поддръжка.

Използвайте килими, за да разделите основните зони в жилището.

Снимка на BUMIPUTRA от Pixabay

Това че имате едно помещение, не означава, че не може да го разделите оптически на няколко. За да обозначат основните жилищни зони, много дизайнери използват килими и постелки. С тях те изграждат невидими преградни стени и разграничават пространствата. Визуално показват на своите гости къде се намират. Освен това внасят уют и топлота. Може да се спрете на контрастни цветове, но нека да са с една и съща наситеност, за да има плавен преход.

Постелките, пътеки, рогозки. Не се страхувайте да ги използвате. Те могат да добавят страхотна текстура, цвят и индивидуалност на пространства. Комбинирайте материи и размери. Възможностите са безкрайни. Може да променяте килимчетата според сезона, като използвате по-топли тонове и материи за по-хладни месеци и по-леки за по-топлите.

Да не забравяме и децата, които прекарват голяма част от времето за игри вкъщи на пода. Килимите и постелките ще им осигурят по-голям комфорт, а вие може да се спрете на килими от антибактериални материи, които са лесни за почистване. Все пак няма причина домът с малки деца да не бъде и стилен.

  1. Мебелите – много функции в едно.

Все повече производители обръщат внимание на тенденцията за не големи жилищни пространства и нуждата от нестандартни решения при мебелите.

Снимка на edvaldocostacordeiro от Pixabay

И ако легло с опция за съхранение на багаж и маси, които се сгъват и свиват, са ни достатъчно познати, в днешно време има изумителни дизайнерски практични решения. Tака се раждат мутифункционалните мебели. Секция, която се превръща в спалня, скрити шкафове, дивани, които с няколко движения се превръщат в двуетажни легла.

Леките и раздвижени модулни секции успешно влизат в роля на преграда, с която ще разделите помещението, но ще има достатъчно светлина и няма да „затваря“ стаята.

 

Това са само част от идеите, с които да спестите място и да превърнете малкото си жилище в дом. Имате още предложения? Споделете ги с нас!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Call Now Button