Алпинеум на терасата – твоето кътче от природата

Почивката сред зеленината и пъстрите цветя на красива градина е един от най-зареждащите моменти независимо от сезона. За съжаление не всеки от нас разполага с обширен и просторен двор, но повечето разполагат с тераси. Те могат да се превърнат в наш цветен оазис в забързаното ежедневие.

Снимка на JonaMo Wiermann от Pixabay

Предлагаме ви една очарователна идея как да декорирате терасата, като развихрите въображението си. Така не само ще ѝ придадете свежест и уникалност, но ще можете да се разтоварите с малко „градинска“ работа. В зависимост с размерите и формата на терасата, а и с вашите предпочитания, ви предлагаме да си направите един компактен вариант на алпинеум.

Започваме с избора на мястото, на което ще го разположим. Следващата стъпка е да изберем подходяща саксия. Пластмасовата саксия е добър вариант – не само е с по-ниска цена, но и е по-лека и може да се декорира по-лесно, заради гладката повърхност. Нестандартен вариант е и тенджера, която вече не използваме, кофа, лейка. Разбира се, може да се спрете и на керамична кашпа. В магазините има голямо разнообразие от декоративни саксии.

Снимка на annawaldl от Pixabay

Саксията напълнете с почва, най-добре е ако я смесите с малко пясък. Друг вариант е да си купите готова почва за кактуси и сукуленти. Може да засадите цветя по Ваш вкус, но се предпочитат най-вече сукуленти, които са по-издръжливи, а някои са и многогодишни. Красиви варианти са семпервивум, или паяжинест дебелец, литопс, наричани „живи камъчета“, каланхое, което се отличава с малки и красиви цветчета. Седумите също имат богато разнообразие от видове. Те не изискват много грижи и издържат на студ и горещина. Изборът е голям, но препоръчваме да се придържате към компактни и ниски видове.

След като сте избрали растенията и сте ги разположили в саксията, е време да декорирате с камъни. Може да изберете речни гладки камъни, варовикови или гранитни. Формата, цветът и големината са по ваш избор. Ако не разполагате с време и място, откъдето да си съберете камъчета, в големите магазини за стоки за дома и градината се предлагат пакетчета с камъни за декорация.

Снимка на S. Hermann & F. Richter от Pixabay

След тези няколко лесни стъпки – вече може да се похвалите със собствен алпинеум на терасата.

Ако сте избрали обикновена стандартна саксия и а са ви останали камъни, на нас ни харесва идеята да направим кашпа от тях. Добре е те да са гладки, за да може по-лесно да ги подредите и залепите. Използвайте саксията за шаблон, като я увиете с найлон или домакинско фолио. За залепването им може да използвате горещ силикон, а защо не и от останалото лепило за плочки от ремонта. Започнете да редите камъните около саксията, като започнете от основата и в началото сложите по-големите. След като ги наредите и залепите помежду им, изчакайте лепилото да изсъхне и извадете саксията, като найлонът ще я предпази от залепяне.

Така с малко въображение и време, вече си имате собствено кътче от природата!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Call Now Button